Login Clienti
Nume cont: Parola:

Home Despre Noi Informatii financiare Clienti Servicii Cariere Contact Ajutor
Taxe si comisioane online Cont demo tranzactionare online
 
Cautare in site  
 
> Stiri > Analiza > Comunicate > Curs > Indici > Rapoarte > NewsIn

Profitul grupului BCR a scăzut cu 86,3% în primele nouă luni, la 67,6 mil. milioane lei 28.10.2011
sursa: NewsIn  

Grupul Banca Comercială Română a obţinut un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 67,6 milioane lei (16,1 milionane euro) în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 86,3% faţă de 494,5 milioane lei (118,2 milioane euro).Scăderea profitului a fost cauzată mai ales de scăderea venitului operaţional şi creşterea provizioanelor în creditarea corporate. Rentabilitatea capitalurilor proprii a scăzut până la 1,3% la finalul lunii septembrie 2011 (9,5% la nouă luni 2010) ca rezultat al restrângerii veniturilor şi întăririi poziţiei de capital.


Profitul operaţional al grupului BCR a atins 1,889 miliarde lei (449,1 milioane euro) de la începutul anului, în scădere cu 18% de la 2,3 miliarde lei (550,7 milioane euro) la finalul lunii septembrie 2010, mai ales ca urmare a scăderii venitului operaţional, dar se menţine la un nivel la nivel trimestrial solid având în vedere încetinirea revenirii economice.


"Revenirea economică a avut un ritm mai lent decât ne aşteptam. Acest fapt se reflectă în evoluţia afacerilor clienţilor noştri, în veniturile acestora, în tranzacţiilor pe care aceştia le efectuează cu BCR. Totuşi, rezultatul operaţional al BCR este solid şi managementul riscului este corect şi prudent. Ne vom strădui să continuăm îmbunătăţirea performanţei noastre pe toate zonele, în timp ce ne concentrăm pe adaptarea eficientă şi inteligentă la mediul economic. Erste Group îşi menţine şi chiar întăreşte angajamentul faţă de BCR şi România. Continuăm să lucrăm împreună cu clienţii noştri, încercând să îi ajutăm, şi străduindu-ne să susţinem şi să ajutăm accelerarea revenirii economice în România" a declarat preşedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.


Venitul operaţional net a scăzut cu 11,2% în comparaţie anuală, atingând 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro) de la 3,5 miliarde lei (848,3 milioane euro). "Principala cauză a acestei scăderi a fost scăderea ratelor de dobândă şi comprimarea marjelor de profit având impact asupra venitului din dobânzi (în scădere cu 17,4% sau 504,0 mil. lei) la care se adaugă şi cererea eligibilă de credite, aflată în scădere şi concurenţa în creştere pentru atragerea clienţilor cu bonitate", se arată în comunicat.


Venitul net din comisioane a crescut cu 3,2% ajungând la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro) faţă de 430,9 milioane lei(103,0 milioane euro) la finalul lunii septembrie 2010 determinat de rezultatul pozitiv în creditare, care a urmat impactului negativ puternic din trimestrul al treilea din 2010 al alinierii legislaţiei creditelor pentru consumatori la normele europene, ceea ce a restructurat fluxurile de afaceri şi a afectat venitul din comisioane al băncii, atât în ceea ce priveşte creditele în sold, cât şi cele nou acordate. 


Rezultatul net din tranzacţionare a contribuit cu 323,1 milioane lei la venituri de la începutul anului (76,8 milioane euro), în creştere cu 39,2% în comparaţie anuală, (232,1 milioane lei la finalul lunii septembrie 2010), mai ales ca urmare a evoluţiei tranzacţiilor pe cursul valutar, BCR menţinându-şi poziţia de lider pe piaţa de titluri şi obligaţiuni.


Cheltuielile operaţionale s-au menţinut la un nivel constant (+1,3% în comparaţie anuală) atingând 1,261,8 miliarde lei (300  milioane euro) faţă de 1,245,5 miliarde lei (297,6 milioane euro). Aceste cifre dovedesc o administrare sănătoasă a costurilor, în ciuda majorării cotei de TVA de la mijlocul anului 2010 şi a mediului inflaționist. BCR şi-a continuat investiţiile în ”costuri bune”, mai ales în instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative, dar şi modernizarea reţelei de unităţi – toate acestea având ca rezultat costuri mai ridicate cu amortizarea.


Provizioanele nete pentru credite şi avansuri acordate clienţilor au atins 1,6 miliade lei (382,5 milioane euro) de la începutul anului şi a rămas oarecum constant în comparaţie anuală (1,590 miliarde lei după primele 9 luni în 2010), ceea ce reflectă întârzierea revenirii economice.


"NPL se menţin la un nivel acceptabil, reprezentând 20,8% din portofoliul total de credite la finalul lunii septembrie. Grupul BCR se bucură de o rată de acoperire a creditelor neperformante de 118% (cu garanţii şi provizioane). Segmentul corporate a contribuit în principal la volumele NPL nou-generate, iar IMM-urile încă se confruntă cu constrângeri severe de lichiditate şi unele companii mari au reintrat în incapacitate de plată după restructurare. Se aşteaptă o revenire treptată, după accelerarea creşterii economice", se mai spune în comunicat.


Indicatorul creditelor neperformante pe segmentul retail este destul de stabil  de la începutul anului, datorită formării NPL noi destul de reduse, abordării conservatoare a creditării în valută, foarte bunei calităţi a creditelor generate în ultimii doi ani, precum şi eficienţei procesului de recuperare a creanţelor.


Datele financiare prezentate sunt consolidate, neauditate şi în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

 

 

 
Cauta in arhiva
L M M J V S D
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
Trimite unui
prieten
Tipareste
pagina
Solutionarea alternativa a litigiilor in domeniul financiar non-bancar
www.salfin.ro
Bursa de valori Bucuresti
www.bvb.ro
Depozitarul Central
www.depozitarulcentral.ro
Comisia nationala de valori Mobiliare
www.asfromania.ro
Banca Nationala a Romaniei
www.bnr.ro
 
 
POLITICA DE CONFIDENTIALITATE  |   TERMENI SI CONDITII  |  HARTA SITE  |   SANCTIUNI INT. ©2003 Estinvest SA. Toate drepturile rezervate.